Емоции

Што знаеш за емоциите?

Емоциите се лични човечки чувства што го одредуваат расположението. Од емоциите зависи како ќе се однесуваме.

Што знаеш за емоциите?

Некои емоции ги чувствуваме позитивни – како среќно, сакано, задоволно, сигурно, радосно, благодарно или вклучено. Други емоции може да се негативни – на пимер, налутено, уплашено, засрамено, виновно, тажно или загрижено. И позитивните и негативните емоции се нормални. Еве неколку примери на позитивни и негативни емоции:

Негативни емоции

 • Лутина/бес
 • Незадоволство
 • Тага
 • Анксиозност/вознемиреност
 • Страв
 • Срам
 • Вина
 • Љубомора

Позитивни емоции

 • Среќа
 • Љубов
 • Задоволство
 • Радост
 • Благодарност
 • Грижа
 • Очекување
 • Изненадување
 • Воодушевување

Луѓето со позитивни емоции се расположени, енергични, спремни да им помогнат на другите и можат да ги надминат тешкотиите. Негативните пак емоции ги прават луѓето несреќни, нерасположени, обесхрабрени, повлечени во себе и нервозни.

Три чекори како да ги управуваш твоите емоции 

 1. Познавај ги твоите емоции
  • Препознај ги точно твоите емоции
  • Разбери што ги предизвикало
  • Биди чувствутелен/на и кон емоциите на другите
 2. Изрази ги своите емоции на добар начин
  • Изразувањето на позитивните емоции ќе ни го направи животот поубав и побогат. Исто така, и односите со другите ќе ни бидат подобри и поуспешни
  • Не ги потиснувај емоциите. Изрази ги и негативните емоции на мирен начин за да не се повредиш ниту себеси ниту другите.
 3. Контролирај ги своите емоции успешно
  • 3.1 Контролирај ја лутината
   • Остани подаелку од се што те лути или ја зголемува твојата лутина
   • Прави активности што се пријатни, на пример, слушај музика, вежбај, или прошетај во природа/парк
   • Биди расположен/на и смеј се
  • 3.2 Намали ја тагата колку можеш
   • Разбери зошто се чувствуваш тажно, што е причината и соочеи се храбро со проблемот
   • Избегнувај да размислуваш одново за нешто што не успеало
   • Комуницирај и прифати ја помошта од твоите родители, наставници, другари/ки и соученици
  • 3.3 Ослободи се од вознемиреноста и стравот
   • Спреми се за пубертетот
   • Учествувај во групни активности за да го намалиш стравот од непознати места
   • Добро подготвувај се за тестови или натпревари
   • Кога ќе почувствуваш голема вознемиреност и страв, пробај да правиш вежби за опуштање и диши длабоко неколку пати
  • 3.4 Ослободи се од срамот/Не се срами
   • Научи да си ги прифатиш сопствените ограничувања
   • Почитувај го секој свој напор
   • Учи од неуспехот. Одново изгради ја самодовербата
  • 3.5 Ослободи се од чувството на вина
   • Ако згрешиш или не успееш не претерувај со чувствата
   • Откриј ја причината за неуспехот и обиди се да не ги направиш истите грешки.
   • Одбегнувај да се каеш постојано за нешто што се случило во минатото. Биди храбар/храбра и соочи се со нови предизвици.

Super User